Sreća je u glavi promatrača

stylish-heart-shaped-glasses-beautiful-trendy-sunglasses-fashion-summer-concept-flat-lay

Mnogi bi rekli da ne biraju bolest, bolest onih koje vole, ne biraju smrt i gubitak, ne biraju gubitak posla, ne biraju neželjene stvari koje se događaju. Istina je, ne biramo. Biramo pogled na stvari, biramo smisao koji pridajemo svemu što nas okružuje, biramo ponašanja prema drugima i prema sebi, biramo ostajanje ili odlazak.

Kada kažem da je sreća u glavi promatrača, mislim na izbor koji činimo kada naiđemo na nešto što nam ne odgovara. A takvih je stvari mnogo. Na manje bitne stvari ne obraćamo toliku pozornost, no u velikim životnim prekretnicama vjerujemo da su nam ruke vezane (žrtve smo) ili pak da možemo promijeniti druge (progonitelji i spasitelji).

Vjerujem da smo sami kovači svoje sreće. Vjerujem da je mnogo toga što nam se u životu dogodi – sreća. Sreća je pronalazak posla, sreća je pronalazak partnera uz kojega smo sretni. Sreća je zdravlje djeteta i sreća je živjeti u gradu u kojem ima struje i vode. Nismo birali mjesto rođenja, nismo birali roditelje, nismo birali gene. Ali, biramo odnos prema roditeljima, biramo rad u državi ili odlazak u inozemstvo, biramo borbu s našim manama ili bolestima. Nismo zaslužni za nešto niti smo zaslužili životnu sreću ili nesreću. Dogodilo se. Što smo iz toga stvorili su naše želja, volja, motivacija, sposobnost. Nismo uspjeli pokrenuti drugoga na promjenu već je to bila njegova odluka. Uspjeli smo samo ostvariti sebe kako smo zamislili.

Život je nepredvidiv. Ljudi su nepredvidljivi. Ništa nemamo pod svojom kontrolom. Osim nas samih. Pod svojom kontrolom imamo jutarnju zahvalnost ili nezadovoljstvo. Pod kontrolom imamo odlazak na posao ili davanje otkaza; unos hrane ili izgladnjivanje; odlazak u drugu prostoriju ili udaranje djeteta dok se ne ponaša kako želimo; način pogleda na svijet koji nas okružuje.

Pod kontrolom imamo naša vjerovanja: imamo li izbora u situacijama koje nas muče. Ja vjerujem da imamo. Korake ne poduzimamo jer se bojimo, jer nikada nismo nešto slično poduzeli, jer volimo sigurnost iako je situacija loša, jer želimo spašavati ljude ili ih kažnjavati i mijenjati ih. Što god radimo, radimo to jer za nas ima smisla. Unatoč nezadovoljstvu, ova nam situacija više ima smisla od neke nove, nezamislive. Nezadovoljstvo ne znači i nemoć. Odustajanje ne znači slabost. Odustajanje je biranje ostanka u situaciji na koju smo navikli. Svijest da u svakom trenutku imam izbor je moć. Svijest da u svakoj situaciji mogu odabrati svoju sreću i onu dobru strane priče je moć. I tu nam moć nitko ne može oduzeti.

Facebook
WhatsApp
Email
Print