Zašto nam je potrebna podrška u gubitcima?

rear-view-group-school-friends-walking-outdoors-lifestyle

Podrška u razvodu.

Svaki gubitak znači gubitak uloge koju smo do jučer realizirali uz određenu osobu. Zamislite to kao „višak ponašanja“ s kojima odjednom ne znamo što ćemo. Često možemo od osobe koja žaluje čuti „najradije bih ju nazvao da je živa“ ili „ne znam kako doći kući sada kada ga više nema i nismo zajedno“. Razvod je drugi po redu gubitak odmah iza smrti voljene osobe. Ne kaže se uzalud da plačemo zato što MI ne znamo što ćemo sada kada te osobe nema. Potrebna je reorganizacija ponašanja koja zahtijeva vrijeme.

Vrijeme u kojem je najprije potrebno dopustiti si žalovanje. Svaki gubitak sa sobom donosi šok pa čak i onda kada smo naslućivali da će se dogoditi poput razvoda. I oni koji „prvi odlaze“ doživljavaju šok na nekoj razini upravo zbog novonastale okolnosti. Često se na te koji prvi izražavaju nezadovoljstvo i želju za prekidom gleda s osudom. Svatko od nas određeni odnos prekida iz vlastitog nezadovoljstva.

Osim šoka, na red dolaze i nevjerica, (samo)okrivljavanje, ljutnja, tuga i beznađe pa oporavak i promjena.

Iako nam prirodno dolazi potreba da se osamimo i često nemamo osjećaj da nas drugi razumiju, s vremenom je potrebno okružiti se podrškom. Ponekad neke odnose prekidamo, neke stječemo nove dok neke poboljšavamo i mijenjamo. Promjena nas samih utječe i na odabir ljudi uz koje i dalje biramo ili ne biramo realizirati se na određeni način.

U procesu oporavka zapravo je podrška neizostavna. Po prirodi se svatko od nas najbolje poistovjećuje s ljudima koji su proživjeli isto ili vrlo slično iskustvo. Podrška nam je značajan izvor snage u suočavanju sa situacijom u kojoj smo se našli. Kroz podršku  podupiremo osobni razvoj jačanjem osjećaja vrijednosti, samopouzdanja i pripadanja. Svakome od nas potrebno je davati podršku kako bismo zadržali osjećaj snage i ravnopravnosti u odnosu s drugim ljudima.

U tijeku su prijave za grupu podrške razvedenima koja sudionicama donosi razmjenu iskustva, povezivanje, suosjećanje, razumijevanje vlastitog procesa tugovanja i oporavka. Ako želiš biti dijelom zajednice koja je jedinstvena na našem području, s veseljem te čekam(o)!

Facebook
WhatsApp
Email
Print